Trainees van Nederlandse toporganisaties hebben wederom hun handen ineengeslagen om een positieve bijdrage te leveren aan de toekomst van Nederland. Dit deden zij tijdens het Nationaal Trainee Event 2014 (NTE) dat op vrijdag 7 november plaatsvond in de Rotterdam Science Tower.

Een baan bij een schoonmaakbedrijf als kansrijke start van een carrière? Of wordt het toch thuis blijven en op oma en opa passen terwijl onze huishoudelijke apparaten het internet overnemen? Nederland verandert in rap tempo en precies om half 10 opende dagvoorzitter, Kamran Ullah, met de inspirerende woorden: “we gaan het hebben over de toekomst van Nederland, met de toekomst van Nederland”. 120 trainees werkten samen aan oplossingen voor de vraagstukken van morgen.

Laura van Geest was de eerste spreekster en gaf de visie van het CPB over de toekomst van Nederland. Het begrotingstekort, de zorg en het pensioenstelsel werden onder de loep genomen. De vooruitzichten na de financiële crisis zijn positief, voornamelijk dankzij de veerkrachtigheid van de Nederlandse economie. De toekomst is zeker niet zonder uitdagingen, maar met een nieuwe generatie die hoger opgeleid is, zijn wij klaar om deze aan te gaan! De ochtend werd vervolgd met een “Koerskaart” sessie met vragen die je aan het denken zetten bijvoorbeeld: wat zou jij veranderen als je een dag de minister zou zijn? De ideeën liepen ver uiteen; van aanpassingen in de hypotheekrenteaftrek, meer groene energie tot een nationale bezinningsdag en een basisinkomen voor iedereen.

Na de lunch presenteerden Roger van Boxtel, Cees Links, Laamia Elyounoussi, Dirk Mulder en Thijs Geijer de ‘wicked problems’ aan  de trainees. Er werd gewerkt aan verbeterplannen voor de thema’s de toekomst van de zorg, sociaal ondernemerschap, wantrouwen in de voedselketen en de invloed van de robotisering op het internet. Dit heeft geleid tot concrete projectvoorstellen die een positieve bijdrage kunnen leveren aan oplossingen voor de ‘wicked problems’  in de Nederlandse samenleving. Een greep uit de ideeën: maak gebruik van open data voor bewustwording, richt op preventie en realiseer zo kostenbesparing in de zorg; rust koeien uit met Wi-Fi met de “cowcaster”; richt een maatschappelijke academie op voor het uitdragen van sociaal ondernemerschap; en schaf alle keurmerken in de supermarkt zodat er gewerkt kan worden met een duurzaamheidscore per product en per boodschap.

Als laatste spreker was het aan Martijn Aslander om aan het einde van de middag het publiek nog eens extra wakker te schudden over toekomstige ontwikkelingen en ook de vastigheden in onze samenleving waar wij niet bij stilstaan uit te lichten. “Het dominante principe in de westerse samenleving is tijd ruilen voor geld, hierop zijn onze beloningssystemen ook op gebaseerd, op stukwerk met de hand, maar past dit ook bij kenniswerkers?”

De toekomstige mogelijkheden van de huidige netwerksamenleving voor de mens en arbeidsmarkt zijn ongekend:“wij leven niet in lineaire tijden, maar in exponentiële tijden.” Met deze gedachte in het achterhoofd werd het NTE afgesloten.